Nagykutasi Értéktár

2017-08-23

Nagykutas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben biztosított lehetőséggel élve a Nagykutasi Települési Értéktár létrehozásáról döntött.

A Nagykutasi Települési Értéktár a településünk területén fellelhető, Nagykutashoz kötődő, a község múltját, jelenét és jövőjét meghatározó értékek gyűjteménye. Az értéktár létrehozásának célja volt, hogy sorra vegyük, dokumentáljuk értékeinket annak érdekében, hogy ebből egy közös, mindenki számára elérhető nyilvántartás, adatbázis készüljön. Szeretnénk e kiadványon keresztül közkinccsé tenni a helyi jelentőségű értékeket, ezáltal is gondoskodva azok megismertetéséről. Közös célunk, hogy a most sorra vett, és helyi értékké nyilvánított kulturális, épített, agrár, természeti kincseink fennmaradjanak, védelmünk minden itt élőnek és ide látogatónak fontos legyen.

Bízom benne, hogy örömmel forgatja e kiadványt mindenki, legyen szó Nagykutason élőről, innen elszármazottról, vagy Nagykutas iránt érdeklődőről.

Kalamár-kút, Pörös és Rebecse, az ország legöregebb szelídgesztenyefája, almáskert, Csiszár-kereszt és Gombás-kereszt … csak néhány e kiadványban szereplő érték közül, mely történetet mesél, emléket idéz, vagy csak egyszerűen gyönyörködtet. Említésükkel tudjuk, hogy itthon vagyunk, hogy hazatértünk. Őrizzük és adjuk tovább, mert e két megye határán fekvő, dombokkal ölelt táj csodálatos világ.